Regeneračné cetrum ezofit

Zázrakom prírody je ľudské telo, ktoré sa dokáže samo regenerovať. Nebráňme mu v tom.

Strava v zime

Energia obdobia zimy je čínskou medicínou definovaná ako voda. K elementu vody patrí jangový orgán - močový mechúr a jinový – obličky, ktoré nemôžu správne fungovať bez striedajúceho sa primeraného chladu a tepla. A naopak extrémnym teplom v zime (prekúrenými miestnosťami) si vyčerpávame JIN ktorý nás má v lete ochladzovať. Veľký chlad zase ako vonkajší vplyv napáda obličky. Ak k tomu pridáme emócie - strach a obavy (s ktorými sa dennodenne stretáva väčšina ľudí) a pretkáme to negatívnymi partnerskými vzťahmi, energia obličiek nám vyprchá ani sa nenazdáme. Získať späť vyhasnutú prenatálnu energiu  (je to energia ktorú nám dali do vienka naši rodičia) však nie je možné. Dopĺňať ju postnatálnou energiou z pankreasu aj pomocou správnej stravy však možné je. Otázkou zostáva, ktoré potraviny nám v tom pomôžu a naopak ktoré to ešte zhoršia. Po úprave stravy ktorú klientovi odporučím sa často stretávam s vyjadrením, že „môj dedo jedol všetko a zomrel ako 90 ročný len preto, lebo spadol z koňa“. Je to naozaj pravda, on jedol všetko čo mu rástlo v záhrade alebo na poli, kde okrem trusu zvierat nepoužíval žiadne umelé hnojivá. Neboli továrne na spracovávanie potravín a teda ani žiadne polotovary a v nich rôzne chemické látky. A ani mu na um neprišlo, že by vôbec mohol jesť ovocie a zeleninu z Južnej Ameriky, Austrálie, Afriky a podobne. Tie majú za úlohu ochladzovať v tropických horúčavách. Ak ich skonzumujeme u nás a ešte k tomu v zime, organizmus sa extrémne ochladí. Poklesne imunita a vírusy s baktériami majú v organizme zelenú, lebo ich nedokáže už v dostatočnej miere likvidovať, nakoľko sa venuje prehrievaniu. Ja sa veľmi dobre pamätám, keď sme na Mikuláša stáli v zime dlhé rady na pomaranče, mandarinky, ananás, burské oriešky... Potom sme ich doma premrznutí zjedli, lebo sme si mysleli, že vitamíny nám urobia dobre. Lenže chlad zvonka i zvnútra urobil svoje. O týždeň boli plné ordinácie, poloprázdne triedy v škole a vyhlásili sa uhoľné prázdniny. A to sme nespomenuli, že ovocie sa oberá ešte zelené, ožiari sa a chemicky konzervuje, aby cestu k nám vydržalo. Niekedy sa v zime jedlo len naše ovocie, ktoré si ľudia  nasušili, poprípade zavarili, či už uvarili lekvár, samozrejme bez cukru a konzervačných prísad. Takto upravené ovocie svoj mierne ochladzujúci charakter zmenilo na ohrievajúci. Malá štipka soli tomu len napomohla. Ak by sme to mali zhrnúť: U nás rastúce ovocie ochladzuje okrem hrozna a malín. Naopak čerešne a višne mierne prehrievajú. Podobne je to aj so zeleninou, ktorá je ochladzujúca, okrem cibule, cesnaku, kapusty, kelu, kalerábu, petržlenu (koreň),... a preto ju v zime nekonzumujeme surovú, ale tepelne upravenú. Prevahu má tvoriť koreňová zelenina varená do 20 minút, lebo po tomto čase jej zásaditotvorný účinok sa začína meniť na prekysľujúci. Môžeme zaradiť občas aj krátko varenú popr. naparovanú, blanšírovanú, dusenú,... zeleninu. Jej obsah z celkového množstva jedla v zime by malo tvoriť cca 30%. Nesmieme zabudnúť na dlho kvasenú zeleninu, ktorú si naši predkovia nakladali do sudov. Krátko kvasenú zeleninu – pickles používame hlavne v lete, lebo má ochladzujúci účinok. Denná dávka by nemala presiahnuť jednu polievkovú lyžicu, ale na vyváženie obilných zŕn je nevyhnutná. Strukoviny, ktorých denná dávka by taktiež nemala byť vyššia ako 2 polievkové lyžice majú neutrálny charakter. Varia sa vždy s riasou Kombu, kvôli eliminácii nafukovania a prekysľovania. Riasy sa starajú o naše obličky cenným zložením minerálnych látok spolu s fazuľou (hokaido, azuki pre vodnaté - JINOVÉ obličky, väčšie fazule pre JANGOVÉ – stiahnuté obličky). Konzumovanie výrobkov zo sóje (sójové mäso, mlieko, jogurty, tofu, tavenýr,...) ochladzuje a nenahrádza celé strukoviny. Sója obsahuje inhibítor trypsínu – enzýmu, ktorý štiepi bielkoviny. Preto je nutné sójové bôby nechať fermentovať, čím naopak vzniknú produkty, ktoré sú stráviteľné a zároveň liečivé (shoyu, miso, tempeh, natto,...). Takto upravená sója už nebráni štiepeniu bielkovín. Denná konzumácia miso polievky znižuje cholesterol, alkalizuje krv, ruší pôsobenie niektorých karcinogénov, paralyzuje účinok rádioaktívneho žiarenia a neutralizuje účinok znečisteného ovzdušia. Nepasterizované miso je bohatým zdrojom enzýmov, napomáha tráveniu a asimilácii potravy.

50% dennej dávky jedla by mali tvoriť celé varené obilné zrná. Najprehrievajúcejšou a na dilatované obličky liečivou obilninou je pohánka, ktorá naopak nie je vhodná pre deti, starých ľudí a v tehotenstve. Dodáva veľa energie, hlavne sexuálnej. Naopak kukurica je ochladzujúca a preto by sa mala konzumovať len v lete.

Rôzny spôsob úpravy potravín spôsobuje rôzne energetické deje. Napríklad prehrievajúca špaldová pšenica, keď sa naklíči sa stáva extrémne ochladzujúcou. Najlepší spôsob prípravy pokrmov v zime je pomalé dlhé dusenie na miernom ohni s rozptyľovacou mriežkou. Dodá obličkám dobrý, nie príliš silný JANG. Obličky ho potrebujú pre svoju funkciu filtrácie. Oheň a teplo prechádza hlboko do vnútra upravovanej zeleniny a strukovín a z nich do vášho tela, práve tam, kde sú uložené obličky. Preťažené obličky sa mimo iného prejavujú tým, že človek trpí chladom (má studené nohy a končeky prstov na rukách). Zažívanie prebieha veľmi pomaly a  je ťažké stráviť aj kvalitné jedlo. V takomto prípade je tu skvelá rada našich múdrych babičiek: Ohrejte si nohy v nádobe so slanou horúcou vodou - až vám sčervenajú. Ucítite, ako sa vám blahodarné teplo rozleje po celom tele!

Myslím si, že ochladzujúce účinky nápojov ako minerálka, zelené, čierne a iné čaje už po týchto informáciách nemusíme vysvetľovať, podobne ako prekysľujúci účinok ovocných čajov. Alkohol, káva, rôzne koly, ovocné šťavy, džúsy, zmrzliny, čokolády, samotný cukor, med, ale aj potraviny v ktorých sa nachádzajú, odvádzajú z tela minerálne látky a stopové prvky a spôsobujú celkovú ochablosť. Na každodenné popíjanie sú vhodné pražené konáriky čaju Bancha. Tento čaj má názov Kukicha a okrem toho, že mierne prehrieva organizmus, vyrovnáva jeho pH.

 

Ing. Peter Tóth, Regeneračne centrum Energy, Košice