Regeneračné cetrum ezofit

Zázrakom prírody je ľudské telo, ktoré sa dokáže samo regenerovať. Nebráňme mu v tom.

Strava a candidoza

Napriek tomu, že o správnej funkcii tráviaceho traktu nie je možné už napísať nič čo by sa na stránkach Vitality nebolo objavilo, sa dennodenne stretávam s klientmi, ktorí o zdravej výžive nevedia vôbec nič a keď si aj myslia, že vedia, je to väčšinou dezinformácia z rôznych „zaručených“ zdrojov.

A tak sa stáva, že príde pani, ktorá má kŕče pri menštruácii a ja sa pýtam, či nekonzumuje náhodou veľa paradajok a ona mi povie, že odkiaľ viem, že ich  má rada a hlavne kečup. Nuž, práve preto, lebo má spomínané kŕče. Nie menej častým problémom sú cysty na vaječníkoch u konzumentiek slaných syrov a hrčky v prsníkoch u labužníkov jogurtov. A tak by sme mohli pokračovať napr. osteoporózou. Hlavne starší ľudia mi hovoria, že odkedy zvýšili príjem mliečných výrobkov, sa ich problém ešte zhoršil. A ja sa pýtam, kde nechali zdravý sedliacky rozum. Nemusíme dlhodobo merať obsah vápnika v mlieku, ktoré vypijeme a obsah vápnika v moči, lebo to už vedci zmerali. Nadmerná konzumácia živočíšnych produktov prekyslí organizmus, ktorý siahne do zásob a uvoľní vápnik na neutralizáciu pH a my ho potom vylúčime viac než sme ho vypili. A napriek tomu sa na osteoporózu z neznámych príčin dodnes doporučuje konzumácia mlieka. Aj keď mlieko vápnik obsahuje, to ešte neznamená, že sa dokáže aj vstrebať. Nehovoriac o tom, že vďaka tomu, že mlieko patrí medzi najväčšie zahlieňovače organizmu, sa na čreve vytvorí film a tak vstrebateľnosť nielen vápnika, ale všetkých živín rapídne klesá. Jedine srvátka má schopnosť vylúčiť z organizmu niektoré škodliviny, ktoré mlieko obsahuje. Žiaľ, mlieko v obchodoch už túto živú súčasť  neobsahuje, a to sa týka aj zakysaných výrobkov. K zahlieneniu samozrejme prispieva aj múka, cukor a tak sa v tom hlienovitom povlaku veľmi dobre darí všetkým patogénnym mikroorganizmom, hlavne plesniam. Napr. dobre známa Candida albicans. Jej vysoko toxické výlučky – mykotoxíny, sa u nás prejavujú ako vetry. Oveľa horšie je, že sa dostávajú cez stenu čreva mimo tráviaci trakt a zamorujú tak celý náš organizmus a poškodzujú obličky, pečeň a žlčník. Sú príčinou reumatizmu, rôznych chronických zápalov, hlavne čriev a žalúdka.

 

Ďalšie rošírené symptómy:

n       stavy vyčerpania, únava, problémy so sústredením,

n       poruchy prekrvenia, vysoký krvný tlak, migréna, zápach z úst,

n       srdcové problémy, trombózy, alergie, neurodermitis, svrbenie,

n       olupujúce sa škvrny na koži

n       strach, depresie, silná náladovosť,

n       vnútorný nekľud, nadúvanie

n       mokvavé a svrbiace vyrážky,

n       zápaly močového mechúra...

 

Liečenie takýchto problémov je nielen zdĺhavé, ale vyžaduje si disciplínu. Použiť môžeme výťažok z oregána, z grepových jadierok, dračiu krv alebo iné peruánske byliny, inulín, zelené riasy či probiotické kultúry. Bez úpravy stravy je však efekt veľmi mizivý. Sú vypracované rôzne proticandidové diéty, ale človek bez skúseností môže spadnúť do hypoglykémie. Naopak antibiotiká, hormóny, antikoncepcia, smog, stres a nevhodná strava ktorá obsahuje cukor v rôznej forme a droždie, tento problém len prehlbuje. Už starý ľudia vedeli o rôznych liekoch, ktoré dismikrobiózu potláčajú a pili obilné a čakankové kávy, jedli pravidelne cibuľu a cesnak. Východné národy zo soli odparia vodu a podrvia so sezamovými semiačkami, čo používajú na dosoľovanie. Miesto raňajok a obeda požujú za hrsť surovej celozrnnej ryže. Na raňajky jedia miso polievku, ktorá podnieti žlčník na vylúčenie žlče a tak títo ľudia nebudú trpieť žlčníkovými kameňmi. O ostatných blahodárnych účinkoch misa nielen na črevnú mikroflóru ani nehovoriac. U konzumentov ovocia v doobedňajších hodinách dochádza práve k hromadeniu žlče. U tých, čo konzumujú sladké musli, cukor inhibuje štiepenie a tak nedochádza k oddeleniu škrobu od bielkoviny (známeho lepku). To sú všetko len útržky, človek, ak chce byť zdravý musí stravu zmeniť od základov a hlavne pochopiť prečo tak má učiniť, preto doporučujem zakúpiť si nielen niektoré z kníh o makrobiotike, ale zúčastniť sa kurzov energie potravín s praktickými ukážkami varenia, ktoré robievame pravidelne.

Druhá a nie menej podstatná príčina ochorenia tráviaceho traktu je porušovanie zákonov stvoriteľa. Všetky emócie okrem radosti a lásky nám likvidujú určité orgány, ale o tom si môžeme porozprávať niekedy nabudúce.

 

Ing. Peter Tóth

Regeneračné centrum, Košice