UŽ PRED TISÍCKAMI ROKOV ĽUDIA ŽILI PODĽA ORGÁNOVÝCH HODÍN
NEŠOFÉROVAŤ A NEŠTUDOVAŤ O POLNOCI
Orgánové hodiny sú súčasťou čínskej medicíny. Ľudia si už pred mnohými rokmi všímali, ako im v tú-ktorú hodinu fungujú jednotlivé orgány, kedy majú svoj vrchol i to, že 12 hodín sú ľudské orgány v útlme. Činnosť jednotlivých orgánov rozdelili po dvoch hodinách a nazvali ju orgánovými hodinami. Viac nám o tejto téme povedal Ing. Peter Tóth (na snímke), diétoterapeut a vedúci Regeneračného centra ENERGY.
„Od 23.00 do 1.00 hodiny v noci začína pracovať žlčník. V tom období sa nemá nič jesť. Ľudia, ktorí trpia na ochorenie žlčníka, ak nezaspia do 23. hodiny, ťažko zaspávajú. Kolika ich väčšinou zasiahne okolo pol noci. Medzi 1.00 a 3.00 hodinou je v činnosti pečeň a vtedy je aj najnižšie okysličenie mozgu. Preto teórie študentov, že sa budú učiť v noci, nie sú dobré, idú proti vlastnému biologickému rytmu. Platí to aj pre vodičov, ktorí šoférujú o polnoci, vtedy je mozog veľmi utlmený a môže nastať mikrospánok, ktorý spôsobí nehodu, úraz. V prípade, že sme na nejakej oslave, ktorá sa pretiahne do neskorých nočných hodín, nie je vhodné v tom období piť alkohol, kávu, fajčiť alebo konzumovať tuky. Medzi 3.00 a 5.00 hodinou je v maximálnej činnosti energetická dráha pľúc. V tom čase sa obyčajne prebúdzajú fajčiari. Pľúca ako detoxikačné orgány sa kašľaním zbavujú hlienov. Fajčiari, astmatici, chorí na tuberkulózu sa prejavia intenzívnym, chrapľavým kašľom. V tom čase ľudia pociťujú aj strach, úzkosť a nie je vhodné riešiť akékoľvek problémy, nevyriešili by sme ich dobre“- vysvetľuje diétoterapeut.
Ako sme sa ďalej dozvedeli, od 5.00 do 7.00 hodiny je v činnosti hrubé črevo, vtedy by sme mali vstať a vyprázdniť sa. Je to ideálny čas na vylučovanie. Ľudia, ktorí majú s vylučovaním problémy, by mali najneskôr vstať o 6.00 hodine, aby sa do 7. 00 hodiny vyprázdnili Môžu si zacvičiť čínske cviky na zvýšenie energetiky. Existuje literatúra o orgánových cvikoch, ktoré sú zaradené ku každej hodine. Je vhodné nalačno vypiť plný pohár teplej vody, môže byť v nej aj pár kvapiek citróna na likvidáciu kvasiniek v tráviacom trakte. Príjem tekutín poobede a hlavne večer je už veľká záťaž na obličky. Chorí ľudia sa v tom čase cítia najhoršie.
„ Medzi 7.00 a 9.00 hodinou funguje dobre žalúdok. Je to ideálny čas na raňajky, keď telo je schopné absorbovať všetky potrebné výživné látky. Ak sa naraňajkujeme po 9.00 hodine, už to nie je také účinné. Preto sa hovorí: Raňajkuj ako kráľ, obeduj s mierou a večeru daj svojmu nepriateľovi.“ Žalúdok je dobre prekrvený a máme byť v teple. Nemali by sme konzumovať studené pokrmy, ako mliečne výrobky, vločky, surová zelenina, tropické plody, ani sa sprchovať studenou vodou. Teória, že by sme ráno mali jesť ovocie, nie je správna, pretože ovocie ochladzuje organizmus. Ak to robíme dlhodobo, vyhasíname si energiu žalúdka.“
Ľudia sa často zamýšľajú nad tým, čo teda raňajkovať, keď nie sú vhodné mliečne potraviny ani ovocie?
„ Naši predkovia raňajkovali hustú polievku, ktorá sa nazývala hŕstková. Bolo tam trošku strukovín, obilovín, veľa zeleniny. Polievku zakvasili kváskom, (vznikol nakvasením ražnej múky) ktorý podporuje trávenie. Takáto polievka obsahovala veľa enzýmov, vitamínov, minerálov. V súčasnosti nám dobre poslúži Miso pasta, ktorú pridáme do polievky. Je to dlhodobo kvasená sója alebo jačmeň, môže byť aj ryža. Vyrába sa zo štartovacej kultúry koji, to sú baktérie podobné ako náš kvások, nakvasia danú potravinu, preto môže byť Miso sójové, ryžové, jačmeňové, podľa toho ako dlho zrie, môže byť tmavé alebo svetlé. Svetlejšie Miso je vhodné najmä pre deti a starších ľudí. Ak si do raňajšej polievky dáme Miso, je to balzam pre žlčník, podporuje vylučovanie žlčovej kyseliny a zabraňuje tvorbe žlčových kameňov. Jeho denná konzumácia znižuje cholesterol, alkalizuje krv, ruší pôsobenie niektorých karcinogénov, paralyzuje účinok rádioaktívneho žiarenia a neutralizuje účinok znečisteného ovzdušia.“- zdôrazňuje Ing. Peter Tóth.
Medzi 9.00 a 11.00 hodinou výborne funguje pankreas a slezina. V tom čase môžeme konzumovať aj niečo sladké, pretože maximálne pracuje pankreas. To však neznamená, že sa máme s chuťou pustiť do jedenia zákuskov, uprednostníme kašu s hrozienkami alebo so sladom, najlepšia je kaša zo pšena, pretože pšeno je liek na pankreas. V tom období sa vyhýbajme fyzickej činnosti, môžeme podávať veľmi dobré duševné výkony. Je to ideálny čas na štúdium, práve vtedy by sa mali najviac venovať štúdiu, pretože od 11.00 do 13.00 hodiny nastáva útlm. Nie náhodou majú v tom období južnejšie národy siestu. Nemali by sme konzumovať ťažké, ale iba ľahké jedlá.
„V tom období si máme dávať pozor na úrazy, platí to rovnako ako v o polnoci. Od 13.00 do 15.00 hodiny sa ujíma vlády tenké črevo. Je zaujímavé, že sa znižuje citlivosť zubov. Ľudia, ktorí majú strach z ošetrenia chrupu, mali by práve v tom období navštíviť lekára. Od 15.00 do 17.00 hodiny je na rade močový mechúr, ktorý vylučuje toxíny. Pomôcť by sme mu mali aj bylinkovým čajom. Je vhodné navečerať sa, vrchol dosahuje aj fyzická aktivita. Medzi 17.00 a 19.00 hodinou prichádzajú na rad obličky, je to posledné štádium vylúčenia všetkých škodlivín z organizmu. Nie je vhodné po tomto čase prijímať tekutiny. Večerať by sme nemali to, čo zaťažuje obličky, teda žiadny cukor, soľ, potraviny s pridaním chemických látok, piť kávu alebo alkohol. Dávať si pozor na chlad. Od 19.00 do 21.00 hodiny je obdobie srdca. Človek je veľmi vnímavý, je to vhodný čas na štúdium i návštevu divadla, koncertu, čítanie knihy. V tom období berieme aj posledný liek, najmä ak to je preparát podporujúci srdcovú činnosť. Pridruženým orgánom srdca v čínskej medicíne sú tri ohrievače. Tento orgán fyzicky nevieme nájsť. Čínska medicína nikdy nerobila pitvy, nevedela, že slezina a pankreas sú dva orgány, považovala ich za jeden. Tri ohrievače to je vlastne energetická dráha, ktorá spája tri dutiny tela. V tom období sa už telo pripravuje na spánok, harmonizujú sa tieto tri dutiny. Už by sme nemali vyvíjať žiadnu aktivitu, nejesť, nefajčiť, nepiť. Orgánové hodiny pracujú dobre u každého človeka, ktorý žije v symbiózou s prírodou“- povedal na záver diétoterapeut Ing. Peter Tóth.
Malva Pokorná