Súčasná konzumácia cukru, soli, bielej múky, mäsa, mlieka a výrobkov z nich presahuje doporučované množstvo niekoľkokrát. Je pomaly ľahšie vymenovať potraviny v ktorých sa niektoré z týchto jedov aspoň skryte nenachádzajú. Človeku potom nezostáva priestor na požívanie vlákniny, vitamínov a minerálnych látok. Na vlastnú škodu jeme málo obilnín pretože ich považujeme za nedôstojné modernému človeku. Pritom kedysi to boli základné potraviny jednoduchého človeka, ktorý bol oveľa zdravší ako bohatý, ktorý mal dostatok všetkého. Túžba mať stravu ako oni viedla človeka k rafinácii cukru a soli, pasterizácii a homogenizácii mlieka, a bieleniu múky. Ani nie pred sto rokmi bola biela múka neznámy pojem. Tak ako sa obilie pomlelo, tak sa z neho pieklo. Samozrejme s kváskom a nie droždím. Dnes pekárne v snahe vyhovieť čoraz silnejším požiadavkám na zdravú výživu pridávajú k hladkej pšeničnej múke aj otruby. Finálny produkt nesie názov grahamové pečivo. Nejeden výživár sa však chytá za hlavu, ak si prečíta zloženie "ešte zdravšieho" cereálneho pečiva. Na základe vedeckých výskumov vyplynulo, že náhradou 140g chleba rovnakým množstvom ovsených vločiek sa znížila po troch týždňoch hladina cholesterolu v krvi priemerne o 25 mg/100 ml. Obilniny by mali tvoriť najmenej polovicu prijímanej potravy. Vhodná je špaldová pšenica, guľatá ryža natural, pšeno, jačmenné krúpy, amarant, raž, ovos, občas pohánka. Občas vločky, cestoviny a ojedinele aj celozrnné múky mleté na kamenných mlynoch. Ak nechceme byť chorý, kým zmeníme jedálniček, mali by sme konzumovať zelené sladkovodné riasy, alebo doplnky výživy vo forme komplexnej vlákniny (hrubá-jemná, rozpustná-nerozpustná), nasýtenej laktogénnymi baktériami a minerálnymi látkami. Vláknina patrí do skupiny nevyužiteľných polysacharidov. A v tom je jej sila, lebo čistí črevá a upravuje ich peristaltiku. Tým znižuje riziko chorôb od zápchy a hnačky počnúc až po diverkulózu a rakovinu hrubého čreva. Je nevyhnutným doplnkom pri liečbe diabetikov, kožných chorôb a alergií, hypertenzie, redukcii telesnej hmotnosti... V Čechách už zriadili Národný úrad pre obezitu, nakoľko z posledných výskumov vyplynulo, že každý druhý človek má nadváhu. Ak si myslíme, že na Slovensku sme na tom lepšie tak sa mýlime. V USA už pred desiatkami rokov zaviedli, že chudí ľudia platia nižšie poistenie. Len u nás pretrváva názor „priber, lebo zle vyzeráš“. Pritom existuje nezvratný dôkaz o tom, že inteligencia sa vyvinula z chudoby, pretože tí namiesto čokolády a iných sladkosti (z čoho sa mozog rozvíjať nevie) jedli celé zrná. Zamyslime sa teda nad tým čo jeme, alebo čo dávame svojim deťom. Ak sme žili v nevedomosti doteraz, nechcime aby aj ďalšia generácia bola taká, alebo ešte viac chorá ako my, len preto, lebo je pohodlnejšie nevybočiť zo zabehaných koľají, aj keď už vieme, že sa stravujeme nesprávne.